ÄNTLIGEN VÅR – I FLERA BEMÄRKELSER
Våren är här och det är en härlig tid vi har framför oss. Naturen förändras, vaknar till liv och grönskan breder ut sig igen. Det kan också vara en vår för samhällsbyggnadssektorn – en sektor i omställning, där digitalisering och nya regelverk möter ekonomiska utmaningar och en fortsatt satsning på innovation.
Byggmarknaden under press
Arbetsmarknaden har varit fortsatt ansträngd. Under februari varslades över 1 300 personer inom byggsektorn, särskilt i Västra Götaland, till stor del till följd av byggföretagskonkurser. Arbetslösheten inom sektorn ligger kvar på över 10 procent, vilket vittnar om en utdragen svacka för delar av branschen.
Bostadsbyggandet har ännu inte återhämtat sig i någon större omfattning. Trots vissa räntesänkningar bedömer både Boverket och byggbolagen att 2025 blir ytterligare ett förlorat år med svagt påbörjande av nya bostäder. Återhämtningen väntas först under 2026.
Ljusning inom teknik och infrastruktur
Samtidigt finns det positiva tecken. Enligt Innovationsföretagens senaste konjunkturrapport ser teknikkonsulter och arkitekter en ökad efterfrågan, framför allt inom infrastruktur, miljöprojekt och energieffektivisering. Inom dessa segment rapporteras ökad orderingång och många företag planerar att anställa under kommande halvår.
Efterfrågan är särskilt stark inom försvar, energi och anläggningsbyggande där samhällsinvesteringar fortsätter att driva projekten framåt.
Framsteg inom klimat och digitalisering
Ett annat glädjande besked är de framsteg som görs inom klimat- och energifrågor. Från och med den 1 januari 2025 trädde ett nytt krav i kraft enligt 3 kap. 15 § plan- och byggförordningen (2011:338), som innebär att alla lokalbyggnader (ej bostadshus) med ett uppvärmnings- eller luftkonditioneringssystem över 290 kilowatt måste vara utrustade med ett system för fastighetsautomation och fastighetsstyrning. Detta krav gäller även befintliga byggnader, oavsett om några ändringar eller ombyggnader görs.
Flera kommuner och fastighetsägare har redan börjat anpassa sig till regelverket och investerar i modern styr- och reglerteknik, vilket gynnar både miljön och sysselsättningen.
Branschen fortsätter också att ta steg mot ökad digital mognad. Verktyg som BIM, digitala tvillingar och AI används alltmer för att optimera planering, byggproduktion och drift. Kompetensbrist i vissa nyckelområden har dessutom fungerat som en katalysator för denna tekniska omställning.
Standardisering och samverkan i fokus
I takt med att projekten inom samhällsbyggnadssektorn blir allt mer komplexa ökar behovet av gemensamma arbetssätt och digitala strukturer. Under våren har flera initiativ tagits för att stärka standardisering och informationshantering i hela värdekedjan. Bland annat arbetar branschorganisationer och myndigheter tillsammans med att ta fram gemensamma riktlinjer för klassificering, strukturering och överföring av digital information i projekt.
En central del av detta arbete är utvecklingen av nationella tillämpningar av internationella standarder, som t.ex. ISO 19650 för informationshantering i BIM-processer. Målet är att minska dubbelarbete, förbättra spårbarhet och säkerställa att information håller hög kvalitet genom hela livscykeln – från planering och projektering till byggande och förvaltning.
Genom tydligare digitala roller, gemensamma begrepp och bättre samverkansformer läggs grunden för en mer sömlös projektledning och effektivare beslutsfattande. Det här är inte bara en teknisk fråga, utan en strategisk satsning för att höja produktivitet, minska risk och främja innovation i sektorn.
Innovation uppmärksammas
Att innovation prioriteras blev tydligt under Stora AI-dagen i mars, då de första AI Arena Awards delades ut. Priset hyllar pionjärer som inte bara tillämpar AI i sina verksamheter utan också bidrar till att sprida kunskap genom tjänster och utbildning inom området. Vinnarna 2025 var Marcus Weiland, vice vd på Savantic, som utsågs till Årets AI-inspiratör för sitt engagemang i att sprida AI-kunskap genom bland annat podden ”En AI till kaffet”, samt Tyréns, som tilldelades Årets AI-tillämpning för sitt AI-drivna kunskapssystem SvenAI, vilket tillgängliggör erfarenheter från tusentals projekt och säkerställer best practice i konsultinsatser.
En spirande framtid för samhällsbyggandet
Samhällsbyggnadssektorn står inför prövningar, men också möjligheter. Precis som naturen omvandlas under våren ser vi också hur sektorn anpassar sig, växer och förnyas. Kanske är det just nu vi ser början på en ny, grönare och mer digital vår i samhällsbyggandet.
Axel Dahlin
VD, BQualified Education Sweden AB