FRÅN KÖK TILL KVARTER – HANNES SKARIN OCH LANDSKAPET SOM RYMMER OSS ALLA

När Hannes Skarin, idag landskapsarkitekt på Karavan landskapsarkitekter, började sin bana som kock och sedan snickare hade han ingen aning om att han så småningom skulle bli en del av de offentliga rum vi alla rör oss i varje dag. Men så blev det. Och kanske är det just hans ovanliga bakgrund som gör honom till en så viktig röst i dagens samhällsbyggande.

Jag brukar säga att jag inte är den mest typiska landskapsarkitekten, ler han.

Och det ligger något i det. Innan han utbildade sig till landskapsarkitekt vid 36 års ålder hade han hunnit vara både köksmästare och byggnadssnickare – två roller som kräver både kreativitet, struktur och fingertoppskänsla.

Jag var klar med restaurangvärlden. Jag hade gjort det jag ville. Snickaryrket var inte ett planerat nästa steg, men oj vad roligt det var. Tyvärr sa kroppen till slut ifrån.

Det var en av hans sista kunder som snickare – en av medarbetarna på Karavan landskapsarkitekter AB – som inspirerade honom att läsa landskapsarkitekturprogrammet på SLU och med det öppnade dörren till det som skulle bli hans nya kall. Under utbildningen hade han förmånen att praktisera och arbeta extra hos Karavan och Hannes blev sedan anställd efter studierna.


Platser för alla

Det Hannes älskar mest med sitt arbete är variationen. Ena dagen handlar det om växtbäddar för att rena dagvatten, nästa om skyfallshantering, och tredje om hur barn kommer uppleva en ny stadsdel eller hur en gestaltning av en park kan vara. Men det som verkligen brinner i hans röst är viljan att skapa offentliga miljöer som människor faktiskt använder och trivs i.

Det är något särskilt med att jobba med platser som är till för alla. Det är roligt att skapa något som många får glädje av. Men det är också en stor utmaning för alla kommer inte tycka samma sak. Vi måste skapa miljöer som fungerar för många men utan att de blir anonyma.

Han pratar om den tekniska utvecklingen, om nya rön inom växtbäddar och hur snabbt kunskapen förändras. Det kräver ett ständigt lärande och en djup förståelse för helheten.

Vi är inte bara de som gräver ner träd. Vi behöver ha koll på allt från husarkitektur till VA-system och trafikplanering. Vi knyter ihop många delar i ett projekt. Det är komplext men det är också därför det är så givande.


Utbildning som stärker

En viktig del i att kunna ta det ansvaret är att förstå hur projekt avtalas, samt vilka rättigheter och skyldigheter som finns hos de olika parterna. Det var därför Hannes valde att gå BQualified Educations digitala utbildning i ABK 09 och AMA AF.

Jag ville kunna vara mer till nytta i projekten, särskilt vid tilläggsarbeten och förändringar i projekten. Utbildningen gjorde det mycket tydligare för mig vad vi faktiskt behöver göra för att allt ska gå rätt till. Det är viktigt för både vår och beställarens skull.

Det var inte Hannes första digitala kurs men det var en pedagogik i denna kurs som gjorde att innehållet verkligen fastnade.

Den var så mycket bättre än andra utbildningar jag gått. Casebaserat, interaktivt och lätt att relatera till verkligheten. Dock ser jag gärna att en går kursen tillsammans med sina kollegor, för att på så sätt få möjlighet till att diskutera de olika frågeställningarna. På ett kontor bör flera gå denna kurs; det skulle öka kontorets kompetens.


En framtid att forma tillsammans

Att prata med Hannes är som att andas frisk luft. Det finns en ärlighet i hans berättelse och en framtidstro. En tro om att branschen är på väg i rätt riktning. Om återbruk som börjar bli verklighet och norm. Om kommuner och beställare som börjar ta klimatkraven på allvar, det vill säga inte bara i planeringen utan också i själva genomförandet.

Det känns ibland som att det går långsamt, men det går framåt. Och vi måste fortsätta. För de som kommer efter oss.

På Karavan är Hannes del av ett team som varje dag försöker göra världen lite bättre, en plats i taget. Och genom vidareutbildning i ABK 09 hos oss får han fler verktyg att göra skillnad, både för sina kollegor och för alla som rör sig genom de landskap vi kallar våra gemensamma rum.


Elin Ward,

BQualified Education Sweden AB