THE DEVIL IS IN THE DETAILS
Visst är fredagen en av veckans bästa dagar? Själv brukar jag inleda den med yoga, följt av en frukost med bananpannkakor, vaniljkeso och jordnötssmör. Den här fredagen fick jag dessutom träffa Amy Åkerlund på Treeline – ett möte som verkligen gav energi!
Amy är verksamhetsansvarig för landskapsarkitektur på Treeline och vårt samtal kretsade kring skillnader mellan branschen i USA och Sverige, ABK 09 samt de utmaningar som finns inom offentlig upphandling just nu.
Den största skillnaden
Amy kommer från en företagarfamilj och båda hennes föräldrar var egenföretagare. Hon utbildade sig till landskapsarkitekt i USA på University of Massachusetts i Amherst. Att arbeta som arkitekt i USA innebär att alltid samarbeta mycket med jurister. Amy berättar:
”I USA är jurister alltid med i granskningsskedet inför leveranser eller samrådsmöten. The devil is in the details och juristerna säkerställer att det inte blir luddigt, för det ökar risken för stämningar om det blir problem i projekten.”
Genom det nära samarbetet med jurister frigörs tid för att fokusera på det kreativa. I Sverige är det svårare att fokusera på det kreativa eftersom man också måste vara påläst på det avtalsrättsliga, och själva säkra att formalian vid t ex budgetöverskridande eller ändringar av uppdraget.
Standardavtalet ABK 09
Amy arbetar dagligen med ABK 09 och därför valde hon att genomföra vår ABK 09-utbildning för arkitekter. Hon säger:
”Alla arkitekter borde årligen gå en ABK 09-kurs. Vi har ju inte jurister med oss på samma sätt som i USA. Det är så bra att den här kursen är skräddarsydd för arkitekter. Jag har nu mycket bättre koll på vad som gäller kring rätten till uppdragsresultatet och försäkringar.”
Vi pratar också om den förestående revideringen av ABK. Även om det är flera år kvar innan den kommer så är det spännande att spekulera vad som kommer att ändras. Vilka begrepp och definitioner kommer att ändras? Vilka regler för digitala modeller kommer? Det är förstås omöjligt att veta men vi förbereder oss på ganska omfattande förändringar med tanke på hur omfattande förändringarna verkar bli i nya AB och ABPU.
Offentlig upphandling
Amys ledord är transparens och förtroende – transparens bygger förtroende och förtroende leder till goda samarbeten, vilket har en tendens att leda till lyckade projekt. Vi pratar om att utvecklingen mot att upphandla på fast arvode och/eller lägsta pris tyvärr motverkar detta. I stället blir det mest diskussioner i projekten, vilket leder till sämre relationer och i slutändan sämre resultat. Amy funderar högt:
”Vi vill inte att branschen ska hamna i ”oss mot dem” vad gäller tolkningsfrågor. Och trots att kunden sällan blir nöjd när den har upphandlat på lägsta pris fortsätter den här trenden. Vill vi i Sverige inte värdera utbildning och erfarenhet?”
På Treeline har man en gång i månaden erfarenhetsutbyte och diskuterar då hur vi ställer krav och hur man kan bli ännu bättre, och, framförallt, göra det ännu bättre för beställaren. Amy fortsätter:
”Vi tror att fler beställare behöver ta hjälp av jurister och ämnesexperter när man skriver upphandlingsdokument. Rädslan för att göra fel gör att man ofta gör det lätt för sig och upphandlar på lägsta pris. Slutnotan blir dock betydligt högre än om man hade upphandlat på kvalité – det är mer kostnadseffektivt.”
Efter vårt möte är jag fylld av tankar. En särskilt framträdande tanke är att arkitektföretags prissättningar måste bli mer värdebaserade. I branschen är det alldeles för vanligt att prissättningar är kostnadsbaserade. Prissättningen styrs av kostnadsbilden, och det innebär att prissättningen blivit relativt likartad. Beställarna har fått en bild av vad arkitekttjänster ”borde” kosta. Mot den bakgrunden tycker jag att varje arkitektföretag borde anta den gemensamma utmaningen att försöka dra isär prisbilden på marknaden, genom att t.ex. arbeta strukturerat med:
- Differentiering av prissättningen
- Utvidgning och utveckling av tjänsteutbudet
- Andra ersättningsmodeller än enbart rörligt och fast arvode
Även om det kan tyckas vara en lång väg att vandra så är det nog en väg som leder en förändring i hur man upphandlar arkitekttjänster.
Elin Ward,
BQualified Education Sweden AB