VI MÅSTE VÅGA SE MÖJLIGHETERNA
Vi möts för lunch i ett livligt Hornstull där vårsolen har lockat ut människor i stora skaror. På gatorna syns leenden, och det är lätt att känna att ljusare och varmare tider väntar runt hörnet. Men Erik Winroth, en av grundarna till Winroth Arkitekter, ser fler tecken än så:
”Det är en annan stämning i branschen. Samtal präglas av större tillförsikt, och vi märker en mer positiv syn på framtiden. Dessutom ser vi konkreta faktorer såsom ökat antal rekryteringar och fler branschevenemang.”
Negativa spiraler och onda cirklar är välkända fenomen, men Erik menar att vi pratar för lite om motsatsen – de gynnsamma spiralerna, där framgång föder framgång. En positiv inställning ökar kreativiteten och gör det lättare att hitta lösningar, särskilt när det handlar om att se potential i befintliga byggnader men också när det gäller att hitta gemensamma vägar framåt.
”Ett exempel är ett projekt där vi hjälpte en kommun att bevara och förnya en byggnad i stället för att riva den. Vi presenterade både siffror och mjuka värden, och kommunen insåg att det inte bara var möjligt utan också skulle gynna invånarna.”
Att bevara byggnader har många fördelar. Förutom ett minskat klimatavtryck får vi byggnader med karaktär och själ. Arkitektur påverkar ju oss alla varje dag – den formar vårt humör, vårt beteende och i förlängningen därmed vår vardag. Det innebär att den också kan påverka vår hälsa, våra tankar och våra relationer.
”Vi är specialiserade på äldreboenden, och där är det avgörande att både de äldre och personalen trivs. Boendena ska vara attraktiva och inbjudande, samtidigt som arbetsmiljön måste vara hållbar. En genomtänkt arkitektur kan minska vissa arbetsuppgifter och frigöra tid för personalen att umgås med de boende.”
Social hållbarhet
Att hållbarhet i allmänhet är en nödvändighet snarare än en trend, är de flesta överens om. Men Erik tror att särskilt den sociala hållbarheten snart kommer att få samma tyngd.
”Vi måste agera mot ensamhet och segregation. Gaturummet måste få ett högre värde, och vi behöver fler trygga, inkluderande offentliga platser. Precis som byggnormer anpassas efter demografiska behov borde vi ha tydligare krav på social hållbarhet.”
Kunskap + affärsmässighet = nyckeln till framgång
För att skapa framgångsrika projekt krävs inte bara en vision och kreativitet utan också kunskap om spelreglerna. Erik har nyligen genomfört Bqualified Educations digitala ABK 09-utbildning, något han varmt rekommenderar andra arkitekter och tekniska konsulter.
”Jag gick en ABK 09-kurs för några år sedan, men ville uppdatera mig. För att få nöjda beställare måste vi ha koll på våra rättigheter och skyldigheter. Alla vill ha valuta för pengarna, och genom att förstå ABK 09 i detalj kan vi avgöra vad vi kan ’bjuda på’ utan att det påverkar projektets ekonomi.”
Och kursen verkar glädjande nog ha imponerat på Erik:
”Den var så jäkla bra! En riktigt bra berättarröst och ett upplägg som aktiverar flera sinnen – det gör att man verkligen lär sig.”
I alla projekt uppstår oväntade utmaningar, och ingen budget är obegränsad. De bästa arkitekterna är de som älskar processen, ser möjligheter i problemen och har roligt när de hittar lösningar. Efter vår lunch med Erik är det tydligt att han är just en sådan arkitekt.
Elin Ward,
BQualified Education Sweden AB